Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΓΛΥΠΤΟ ΤΗΣ ΣΦΙΓΓΑΣ

                            
        ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
            ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ                                                
                     Γραφείο Τύπου

Ταχ. Δ/νση: Κύπρου 3
Ταχ.Κώδικας: 32 200
Τηλ: 2262 -3-50607
Fax:     2262-0- 27628
Site: www.thiva.gr
Θήβα  21/8/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εντυπωσιακό το γλυπτό της Σφίγγας στην Κρήνη του Οιδίποδα στη Θήβα

Παρουσία του Δημάρχου Θηβαίων κ. Σπύρου Νικολάου πραγματοποιήθηκαν, το βράδυ της Πέμπτης 20 Αυγούστου, τα εγκαίνια του γλυπτού της Σφίγγας, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Κωνσταντίνος Αγγέλου και Πρόεδρος της Οργάνωσης “ΣΦΙΓΓΑ”, το οποίο τοποθετήθηκε στην Κρήνη του Οιδίποδα, στην πλατεία  Αγίων Θεοδώρων Θήβας.
Το γλυπτό της Σφίγγας,  αποτελεί την 7η συμβολική - κεντρική πράξη του Φεστιβάλ των Κρυμμένων Θηβών, που διοργανώνεται από τη “ΣΦΙΓΓΑ” με μεγάλη επιτυχία και απήχηση, και σηματοδοτεί το σύνολο των εκδηλώσεων του. Είναι ένα εφήμερο γλυπτό, ύψους 5.5 μέτρων, φτιαγμένο από φθαρτά υλικά, το οποίο θα μείνει εκτεθειμένο στην πλατεία μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη ή και νωρίτερα, αν μια δυνατή μπόρα επιδράσει στον εφήμερο χαρακτήρα του, που ωστόσο δεν μειώνει αλλά προσθέτει στην αισθητική του αξία.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης φανέρωσης του γλυπτού,  στα φτερά της Σφίγγας προβάλλονταν ψηφιακά έργα καλλιτεχνών, που επιλέχθηκαν από παγκόσμιο εικαστικό διαγωνισμό.  
Το γλυπτό τοποθετήθηκε σ' έναν χώρο πολιτισμικής αξίας,  σε μία από τις εισόδους της πόλης, όπου βρίσκεται η Κρήνη του Οιδίποδα, που σύμφωνα με την μυθολογία ο Οιδίποδας έπλυνε τα χέρια του μετά τον φόνο του πατέρα του Λάιου και συμβολίζει το τραγικό στοιχείο των ανθρώπινων επιλογών.
Ο Δήμαρχος Θηβαίων στον χαιρετισμό του συνεχάρη τον Πρόεδρο της ΣΦΙΓΓΑ κ. Αγγέλου και όλους τους συντελεστές,  καλλιτέχνες και επιστήμονες, για την πρωτοβουλία του φεστιβάλ αλλά και γιατί όπως είπε : “Πραγματικά θέλουν να συμβάλουν στην πολιτιστική ανάπτυξη  του τόπου μας”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι  δεν είναι το μόνο γλυπτό που τοποθετείται σε  πολιτισμικό χώρο, στα πλαίσια των δράσεων της ΣΦΙΓΓΑΣ. Γλυπτά καλλιτεχνών, που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης με μεγάλη ιστορική, μυθολογική και πολιτισμική αξία, υποστηρίζοντας ένα είδος συνομιλίας μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος.

Οι καλλιτεχνικές αυτές παρεμβάσεις, ομορφαίνουν την πόλη και αποδεικνύουν πόσο σημαντική και αναγκαία είναι η τέχνη στη ζωή του ανθρώπου, μέσα από την οποία εκφράζονται οι ιδιαιτερότητες κάθε λαού, το μεγαλείο του ανθρώπου, οι συνθήκες και τα συναισθήματα κάθε εποχής.









 ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ:ΤΑΣΟΣ ΣΟΒΑΤΖΗΣ